انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Fler asylsökande barn ska få stanna

Fler asylsökande barn kommer att få stanna.
Regeringen och Miljöpartiet har nu kommit överens om att ändra utlänningslagen och göra det lättare att få asyl.
– Vi är jätteglada över att vi kommit överens, för det kommer att innebära en riktig förändring för de utsatta barn som riskerar att utvisas, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till Aftonbladet.

Miljöpartiets Gustav Fridolin har hotat med att partiet varit beredda att bryta det migrationspolitiska samarbetet med Alliansregeringen.
Men nu har de kommit överens.
”Barnens bästa i fokus”
En ny uppgörelse gör att det blir en ändring i utlänningslagens om möjliggör att fler asylsökande barn får möjlighet att stanna i Sverige.
– Det innebär att vi går från att använda begreppet synnerligen till särskilda för barn och det innebär att vi sätter barnets bästa i fokus, och när man ändrar den här bestämmelsen så kommer fler människor att få stanna, något vi bägge två är nöjda med, säger migrationsminister Tobias Billström (M) till SVT Nyheter.
Det ska man åstadkomma genom att ändra ett ord i utlänningslagen. Förändringen gäller lagets krav om ”synnerligen ömmande omständigheter” som i stället blir ”särskilt ömmande omständigheter”, ett vidare begrepp.
– Inom juridiken används synnerligen mycket mer snävt än särskilt. Det kommer omfatta mycket fler fall och ha en mer generös tillämpning, säger MP:s migrationspolitiske talesperson Maria Ferm till Aftonbladet.
Uppgörelsen är en del av den migrationspolitiska överenskommelse som regeringen ingick med MP våren 2011 för att säkra en majoritet i riksdagen för sina förslag på området, skriver TT.
Inte retroaktivt
Den ändrade lagstiftningen ska kunna träda i kraft den 1 juli nästa år, uppger regeringen och MP för SVT. Lagen kommer inte att tillämpas retroaktivt, men däremot kan man begära ny prövning i de fall där utvisningsbeslutet inte verkställts om nya omständigheter kommit fram
Det finns inga beräkningar på hur många fler asylsökande barn som kommer att få stanna med den förändrade lagstiftningen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16577272.ab

Lämna ett svar