انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Fjärde attacken mot svenskar

En svensk-finsk patrull i Afghanistan utsattes på torsdagen för eldgivning. Beskjutningen är den fjärde inom loppet av nio dagar. Ingen uppges ha skadats

Den svensk-finska styrkan var vid 14.30-tiden svensk tid ute på patrull i den västra delen av sitt ansvarsområde, cirka 20 mil från lägret i Mazar-e-Sharif, då den plötsligt blev beskjuten av ett okänt antal motståndsmän. Styrkan besvarade elden och omgrupperade.

– De flyttade till en närmare plats där de bättre kunde besvara elden. Sedan kallade de på förstärkning från en närliggande bas, säger Veronica Sandström, vakthavande informationschef vid Försvarsmakten, till DN.se.

Eldstriden pågick i omkring 40 minuter. Hur den skiljer sig från de tre tidigare attackerna kan Veronica Sandström inte svara på. Inte heller hur många som ingick i den beskjutna patrullen.

– Jag kan inte specificera det närmare eftersom de fortfarande befinner sig ute i området. Det handlar om säkerheten.

Patrullen är nu på väg till en närliggande bas i området. När den når sitt mål är omöjligt att säga.

– I Afghanistan mäter man inte avstånd i mil – utan i timmar. Det är en väldigt oländig terräng, mycket berg. I och med att det är riskfyllt att röra sig området så rör man sig försiktigt.

Området där torsdagens beskjutning inträffade är detsamma som det där två av de tre tidigare eldgivningarna skett.
 

Lämna ett svar