انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

EU vill satsa mer på Afghanistan

I Stockholm avslutades under eftermiddagen EU:s informella utrikesminister- möte. En av huvudfrågorna har varit Afghanistan och utrikesminister Carl Bildt säger att det inte räcker med de räknat i svenska kronor tio miljarder om året

Utrikesminister Carl Bildt. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

 

– Vi hade en mer politiskt inriktad diskussion om vikten av att stärka våra politiska civila insatser. Vi lägger nu cirka en miljard euro om året i olika civila utvecklingsinsatser. Vi måste förmodligen lägga mera.

Samtidigt finns det krav på fler militära insatser?

– Ja, på sina håll finns det det men jag känner inte riktigt till det. Det är framförallt en amerikansk diskussion som pågår på den punkten.

Hur påverkar bombningen, mot tankbilarna där civila dödades, det här mötet?

– Tyvärr, är det så att detta är ett land där det pågår en konflikt och dödas cirka tio poliser varje dag av talibanerna runt om Afghanistan. Det blir inte mycket rubriker av det men det. Men det är klart att när det inträffar en sådan här sak isolerad så fokuserar det på de problem vi har och måste ta itu med.

En annan svår fråga för EU är fredsprocessen i mellanöstern. Samtidigt som EU kräver stopp för nya bosättningar ger den israeliska regeringen klartecken till just nya bosättningar.

– Vår inställning är mycket tydlig. Alla bosättningar, inklusive i östra Jerusalem, är illegala. Att nu accelerera eller fortsätta bosättningspolitik gör att man äventyrar möjligheterna till en fredsprocess.

Visar inte det här att fredsprocessen går väldigt dåligt?

– Det visar att fredsprocessen står inför mycket betydande utmaningar, säger Carl Bildt.

Den enda konkreta positiva nyheten på stockholmsmötet var att det nu faktiskt ser ut som om gränstvisten mellan Kroatien och Slovenien är på väg mot en lösning. Det skulle i så fall innebära att Slovenien inom kort inte längre stoppar Kroatien från att om något år bli ett EU-land. Ett besked Carl Bildt förstås välkomnar.

– Jag noterar att tonläget är något annorlunda och det känner jag en tillfredsställelse med än så länge, säger utrikesminister Carl Bildt. 

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3079803

Lämna ett svar