För att snabba på den tröga processen med att införa ett gemensamt asylsystem för EU-länderna föreslår i dag EU-kommissionär Cecilia Malmström en del lättnader. Kraven blir då inte lika hårda jämfört med vad EU-kommissionen tidigare tänkt sig.
– Vi har till exempel senarelagt att asylsökande ska få arbeta under väntetiden efter sex månader, säger Cecilia Malmström. Där får medlemsländerna bestämma i lite större utsträckning själva.
EU:s krav på hur de asylsökande bor medan de väntar på besked ska också ändras.
– Vi har också tagit bort en del administrativa krav på hur stora förvaringscenter ska vara för de asylsökande.
Dessutom ska länderna kunna ställa högre krav på att de asylsökande talar sanning om varför de söker asyl. Ändå tycker inte Cecilia Malmström att dagens förslag innebär att det blir sämre för de som söker asyl.
– Det är fortfarande så att alla de här förslagen höjer standarden och rättssäkerheten mot hur det är i dag. I dag har det funnits och finns alldeles för stora skillnader. Vi måste ha ett system där alla länder har samma grundkrav på rättssäkerhet.
Arbetet med att få fram ett gemensamt asylsystem inom EU har pågått i bortåt tio år. Det som hänt i Nordafrika har ökat flyktingtrycket på EU-länderna och därför är migration en punkt på dagordningen när EU:s regeringschefer möts på toppmöte i Bryssel på midsommarafton.
För ett år sedan var Cecilia Malmström ganska pessimistisk när hon fick frågan om EU:s målsättning att det ska finnas ett gemensamt asylsystem 2012. Sedan dess verkar inte särskilt mycket ha hänt.
– Det är fortfarande väldigt svårt, det måste jag säga. Samtidigt har händelserna i Nordafrika och hela debatten kring asylfrågan gjort att alla inser att vi behöver ha ett system som fungerar i alla länder. 90procent av alla asylsökande tas emot av tio länder i EU i dag och vi måste se till att de övriga 17 har ordentliga rättssäkra procedurer, så att de kan ta sin del av ansvaret
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4535314