EU-kommissionären Cecilia Malmström är mycket kritisk till hur Grekland behandlar asylsökande. Hon tycker inte att landet tar sitt ansvar som medlem i passunionen Schengen, och hon är mycket tveksam till Greklands kritiserade planer på att bygga någon slags barriär för att skydda sin gräns mot Turkiet.
– Vi vill ju helst inte se murar i Europa, det är ju ingen långsiktig lösning på de problem Grekland har. Samtidigt har ju varje land rätt att skydda sina gränser, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.
Bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR och flera flyktingorganisationer har kritiserat Greklands planer på att bygga ett över tolv kilometer långt stängsel på gränsen mot Turkiet. I nästa vecka hoppas Cecilia Malmström få mer information i den här frågan när hon träffar den ansvarige grekiske ministern.
I höstas tog sig varje dag hundratals asylsökande över gränsen mellan Turkiet och Grekland, framför allt många flyktingar från Afghanistan och Pakistan.
Enligt Cecilia Malmström har Greklands asylsystem i praktiken kollapsat under trycket från tiotusentals människor på flykt. Som ansvarig EU-kommissionär har hon flera gånger kritiserat Grekland, inte minst vad gäller boendeförhållanden för många asylsökande, som hon kallar ”ovärdiga”.
I slutet av oktober tvingades Grekland be om hjälp av EU:s gränskontrollmyndighet Frontex för att skydda sin gräns och ta hand om asylsökande. Frontex mandat går ut i början av mars, men Cecilia Malmström har inget stort hopp om att Grekland tills dess ska ha lyckats bygga upp ett eget fungerande system.
– Det kommer ta tid att bygga upp ett sådant system, vi är här för att hjälpa dem, men de måste ta ett större ansvar än vad de gör i dag.
Grekland lever i dag inte upp till sitt ansvar som medlem i passunionen Schengen, säger Cecilia Malmström.
– Schengen bygger på fri rörlighet inom EU, men att varje land kontrollerar sin yttre gräns, och det klarar inte Grekland i dag. Det är ju därför vi är där och försöker hjälpa dem.
Hur aktuellt är det att säga åt grekerna att om ni inte skärper er till det här datumet så får ni inte vara med längre?
– Det kan bara medlemsländerna avgöra. Den frågan står inte på agendan, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4290105