انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Dollar skapar inte fred i Afghanistan

Taktiken att köpa afghanska civila och talibaner med dollar för att få dem vänligt sinnade till de amerikanska trupperna i landet fungerar inte. Det skriver New York Times i en stor artikel på lördagen

Det var i mitten av november 2009 som The Times avslöjade att den brittiska och amerikanska militärledningen hade beslutat sig för en ny taktik när det gällde kriget mot talibanerna. Istället för att satsa allt på att döda och tillfångata motståndarna skulle man betala dem för att byta sida.

En talibansk soldat får i genomsnitt tio dollar per dag för att anfalla de brittiska och amerikanska trupperna. Om man istället kunde betala dem bättre så skulle det resultera i att många bytte sida, resonerade men.

Dessutom var tanken att pumpa in pengar i samhällen som annars skulle ha gått över till talibanerna. Civila skulle på så sätt bli vänligare inställda till trupperna.

Men taktiken ser inte ut att ha lyckats, skriver New York Times som tar staden Marja i den oroliga Helmandprovinsen som exempel. Här har USA pumpat in flera hundra tusen dollar i veckan, skriver tidningen. Pengar som betalats ut som ersättning för skador som orsakats av kriget eller som löner till personer som satts i arbete.

Överste Ghulam Sakhi, som för befälet över den afghanska polisen i Marja, säger att hans informatörer berättar hur talibaner kommer till de amerikanska marinsoldaterna och utger sig för att ha drabbats av kriget:

– Du skakar hand med dem men du vet inte att de är talibaner. De har samma kläder som alla andra och de tar pengarna som de får och använder dem för att köpa vapen som de sedan använder mot marinsoldaterna, säger överste Sakhi i intervjun.

Det finns också flera exempel där civila har tagit emot dollar bara för att sedan hotas, misshandlas eller till och med dödas av talibanerna.

Också en del amerikanska officerarna är kritiska till taktiken:

– Vi måste ändra vår taktik för att få tillbaka invånarna här på vår sida, säger major James Coffman till tidningens utsända.

– Min största farhåga är att jag inte vet om de pengar vi delar ut hamnar direkt i fickan hos talibanerna.

Lämna ett svar