انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

”Det här försvårar det rödgröna samarbetet”

Miljöpartiet och Moderaterna i gemensamt utspel – Vänsterpartiet kritiskt

 

Hans Linde (V) och Mikaela Valtersson (MP).

Hans Linde (V) och Mikaela Valtersson (M

Men på Almedalsveckans premiärdag skriver miljöpartisten Mikaela Valtersson en gemensam debattartikel med moderaternas Tobias Billström.

– Det här stärker inte förtroendet för Miljöpartiet, säger Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Under rubriken ”Regeringspartierna och MP fortsätter att samarbeta” skriver Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson och migrationsminister Tobias Billström om vikten av mer arbetskraftsinvandring till Sverige. En utredning ska tillsättas med uppdrag att ta reda på hur man utformar en sådan politik på bästa sätt. Mikaela Valtersson ska på regeringens uppdrag leda utredningen.

Skarp kritik från V

”Genom detta initiativ visar vi att vi menar allvar när vi säger att migration är en positiv kraft i dagens globaliserade värld”, skriver Billström och Valtersson på Dagens Nyheters debattsida.

Senare i dag håller de en gemensam pressträff i Visby, där årets Almedalsvecka just har startat med tal av Vänsterpartiets ledare Lars Ohly i kväll. Vänsterpartiets riksdagsledamot Hans Linde är skarp i sin kritik mot Miljöpartiets utspel samma dag.

– Jag måste säga att jag blev lite förvånad när jag såg det här. Vi har sagt att vi ska formulera en gemensam rödgrön politik i de här frågorna. Vi har knappt kommit i gång med diskussionen och då känns det märkligt att Miljöpartiet gör det här, säger Linde till Aftonbladet.

Partiledarna tågar för enighet

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gör sitt bästa för att visa enighet. Tidigare i veckan åkte partiets ledare på tågturné och i morgon håller de en gemensam presskonferens i Visby. Ett större politiskt utspel väntas.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson beklagar att Billströms och Valterssons debattartikel kommer just i dag.

– Jag tycker att det är olämpligt att de släpper artikeln på Vänsterpartiets dag i Almedalen, säger Peter Eriksson.

– Jag har pratat med dem och de säger att det inte gick någon annan dag.

Men Peter Eriksson tycker inte att det här ska ses som att Miljöpartiet samarbetar med regeringen.

– Mikaela Valtersson har tackat ja till att leda en utredning. Det vore väl jättebra om Miljöpartiet skötte alla regeringens utredningar. De skulle bli mycket bättre då.

”Skadar förhållandet”

Riksdagsledamoten Hans Linde, som också är Vänsterpartiets talesperson i utrikesfrågor, menar att utspelet skadar förhållandet till samarbetspartiet.

– Det stärker inte förtroendet för Miljöpartiet. Grunden till att skapa en gemensam politik måste vara att man har förtroende för varandra. Miljöpartiets agerande är därför märkligt.

När den rödgröna arbetsgruppen för frågor om invandring inleder sina gemensamma diskussioner kommer dagens debattartikel att stå högt på dagordningen, enligt Hans Linde.

– Det här kommer att försvåra våra diskussioner på området.

Både Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin och Vänsterpartiets Lars Ohly var informerade om utspelet på Dagens Nyheters debattsida. På en presskonferens i Visby kommenterade Ohly artikeln.

– Vi har naturligtvis pratat om detta, jag, Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Och vi är överens om att även dessa frågor ska hanteras i det rödgröna samarbetet. Vi har en arbetsgrupp där den här frågan ligger. Jag har försäkrat mig om att vi har samma syn på det här samarbetet, sa Ohly.

Aftonbladet har utan resultat sökt Mona Sahlin för en kommentar.

Lämna ett svar