انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

”De flesta bor inte hos de som är blonda och blåögda”

Att gömma flyktingar handlar ofta om att man vill känna sig god, tror migrationsminister Tobias Billström. Han ifrågasätter om de som gömmer flyktingar verkligen gör sina inneboende en tjänst

Om det skulle sitta en person som gömmer papperslösa här i soffan – vad är ditt bästa argument för att få honom eller henne att sluta?

– Jag tror inte att vi har så mycket att säga till varandra. Jag har inga effektiva argument i en situation där människor väldigt ofta har den här självbilden: Jag är god och jag gör gott

Migrationsministern vill komplicera bilden av människor som gömmer papperslösa.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han.

Billström påminner om fall där papperslösa blivit utnyttjade som underbetald arbetskraft av landsmän, exempelvis som tidningsbud.

I DN:s reportage från i går beskrivs hur Ahmed Khader, som länge levde gömd i Malmö, till slut lyckades få uppehållstillstånd.

Nu är han ett hoppfullt exempel för andra gömda.

Vad tänker du om det?

– Jag tycker mest att man blir dyster, faktiskt. Vissa betraktar det säkert som en solskenshistoria. Men hur är det med alla dem som, via internet, får beskedet att det går ju, om du bara håller dig undan myndigheterna tillräckligt länge så kan du få din sak prövad?

Tobias Billström är orolig att fler familjer i utsatta länder ska samla ihop pengar och skicka sina tonåringar till Sverige. Många ensamma flyktingbarn blir illa behandlade av människosmugglare på sin väg till Europa.

Lämna ett svar