انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Blev våra politiker så uppskrämda av siffrorna att de glömde människorna?a

 

Faryana Asghari från Afghanska föreningen talade vid Tillsammansskapets manifestation i Stockholm 16 januari:

Jag kommer ihåg när jag stod framför er och raljerade om Billströms ”Blonda och blåögda”. Nu äter jag upp de rödgrönas ”andrum”.

Jag kommer ihåg när jag skrek mig hes och utkrävde ansvar av den blå regeringen om varför de ville splittra familjer med påhitt som REVA. Nu försöker jag svara mig själv om jag var en av dem som förverkligade dagens stängda gränser politik.

Jag kommer ihåg när jag stod i Centralen och tog emot människor i flykt. Alla ville till Finland för det var så få asylsökande där. Vi avrådde och sa att det var få av en anledning. Regeringen där tycker inte om invandrare. Folket där tycker inte om invandrare. Samma med de övriga så kallade röda grannländerna.

Vi sa migrationspolitiken i sverige är bättre, det är högre chans för uppehållstillstånd här. Det är det bästa landet för de ensamkommande ungdomarna. Regeringen här, till skillnad från grannländerna, stoltserar med att de är ideologiska. Mänskliga. Solidariska. De tror på internationell solidaritet. Sverige behöver er, våra städer håller på att urholkas. Vi behöver all ny kraft vi kan få.
Nu försöker jag svara 14 åringen om varför han ska upp till skolan, trots att han efter år av väntan kommer bara få stanna här tillfälligt.

Gott folk, är det verkligen så att våra politiker blev så uppskrämda av siffror att de glömde människorna bakom siffrorna? Att de prioriterade säkerheten för byråkratins hjul, mer än människorna som flyr? Är det så att vi, de riktiga makthavarna, var så upptagna med att hjälpa till med våra garderober och välgörenhet, att vi glömde att vårt land bygger på en välfärd som ska inkludera alla som är här? Att utkräva våra representanter som fått sin makt av vårt förtroende, att internationell solidaritet är lika fundamentalt för Sverige, som det svenska folkhemmet är?

Afghanska föreningen står här för att tillsammans med er säga alla de folkvalda att varenda en av er är förtroendevalda. Och nu kräver vi att ni står upp för vad vi röstade på er för, rakryggade. Låt er läras av dem som förvisso jobbar heltid med sina vanliga jobb, men ALLTID med att frivilligt och utan några arvoden hjälpa nyanlända och Sverige rätt.

Vi kräver av Sveriges regering att om inte för sitt mänskliga ansvar, så för landets historiska anseendes skull, öppna upp gränserna i Raoul Wallenbergs anda.

Av sveriges folkvalda kräver vi att istället för att ställa om sin ideologi efter byråkratins svårigheter, sträcka sig upprätta för grundbulten i sin ideologi. Den om solidaritet. Den om medmänsklighet.
Att fortsätta den stolthet som Raoul Wallenberg gav oss och ge fristad åt alla skyddsbehövande.

Sluta betala er nästa valvinst med människoliv som dominoeffekten av ID-kontroller innebär!

Sluta skapa besparingar där det inte ska finnas! Att erbjuda skyddsbehövande fristad är inte en kostnadsfråga. Det är anständighet.
Författare admin
Postat 22 januari, 2016

Lämna ett svar