انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Billström: Jag förstår att folk blev provocerade

Migrationsminister Tobias Billström ber nu om ursäkt och tar tillbaka uttalanden som han gjort med anknytning till migrationspolitiken. Exempelvis sa han i morse man kan tro att de flesta som hjälper papperslösa är en ”en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så”. Nu backar han från uttalandet.

– Jag vill gärna be om ursäkt för de här uttalandena som jag gjort i Dagens Nyheter i dag för jag förstår att folk blev provocerade av det här sättet att formulera sig. Att uttala sig på det sättet som jag gjorde, det leder fel och det är jag ledsen för, säger Tobias Billström.

Man kan få uppfattningen att det är allvarligare om mörkhåriga gömmer papperslösa flyktingar än om blonda gör det, men det tycker du alltså inte?

– Jag är väldigt ledsen för att jag uttryckt mig på ett sätt som lett tanken fel.

Det Billström säger sig mena med uttalandet i Dagens Nyheter är att personer som lever i Sverige utan att ha tillstånd kan råka illa ut och utnyttjas i olika svåra situationer, men formuleringen blev alltså fel.

I samma intervju är han också kritisk till att unga som väljer att stanna i Sverige trots att det fått besked om att de inte får uppehållstillstånd ska ha rätt att gå på gymnasiet, trots att regeringen och miljöpartiet redan kommit överens om att genomföra den reformen. Tobias Billström.

– Det uttalandet som jag gjorde där var ju felaktigt och det framgår också av intervjun.

Men hur många uttalanden kan en minister göra som han sedan måste ta tillbaka samma dag?

– Ja, det är ju så att när man gör felaktiga uttalanden så tycker jag att man ska rätta till dem och det gör jag.

Så du känner inte att ditt förtroende är underminerat av detta?

– Det är alltid så att förtroendet för en minister är ytterst en fråga som statsministern äger.

Billström har kritiserats för sitt tidigare uttalande om att invandringens volym behöver minska, något han i dag backar ifrån genom att säga att det inte är regeringens politik.

Billström kritiseras i dag för sina uttalanden av såväl partikamrater som andra borgerliga företrädare.

Innan Billström bad om ursäkt sa folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund till nyhetsbyrån TT att Billströms uttalanden riskerar det migrationspolitiska samarbetet med Miljöpartiet. Migrationsministern håller inte med.

– Överenskommelsen ligger fast och det är så att vi har ju löpande diskussioner med Miljöpartiet om tolkningar av överenskommelsen och de diskussionerna kommer naturligtvis att behöva fortsätta till dess att vi blir överens, säger Tobias Billström.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5477658

Lämna ett svar