انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Billström: Arbetskraftsinvandring är bra

-Det är naturligtvis djupt oroande och allvarligt när man får ta del av de här uppgifterna, säger migrationsminister Tobias Billström (M)efter avslöjandena om slavliknande förhållanden bland arbetskrafts-invandrare

Slavliknande kontrakt .SVT Rapport

I en intervju för SVT säger migrationsministern att en del saker ska göras i frågan:

-Dels kommer vi att kalla till oss Migrationsverket som får komma till justitiedepartementet och redogöra för hur man ser på det här och hur man hanterar regelverket, säger Tobias Billström.

Bjuder in parterna
-Sen tänker jag också bjuda in arbetsmarknadens parter, i form av fack och arbetsgivare, för att höra hur de ser på hur den här reformen fungerar. Det hoppas jag ska ge mer information som gör det möjligt för oss att fortsätta den här processen och följa upp det som nu har hänt, fortsätter Billström.

Kritisk mot facket
Men Tobias Billström är också kritisk mot facket.

-Då måste man också ställa sig frågan: Är det inte viktigt att ett fack som, till exempel hotell- och restaurangfacket, också tillvaratar de här människornas intressen, säger han till Rapport.

Är det fackets ansvar att se till att den här reformen efterlevs som det var tänkt?

-Den svenska modellen bygger ju på att arbetsgivare och arbetstagarparter tar sin respektive del av ansvaret, säger Tobias Billström.

Facket upprört
Billströms uttalande upprör Hotell- och restaurangfacket.

Ordföranden Ella Niia anser att han skjuter över regeringens ansvar på facket.

-Med full insikt om att här bedrivs en rovdrift på folk så står han med armarna i kors och säger att det här får facket ta. Det tycker jag är oansvarigt, säger hon till TT.

Inget B-lag
Tobias Billström anser inte att de nya reglerna lett till att vi är på väg att få ett B-lag på arbetsmarknaden.

-Ett villkor för att få upphållstillstånd är att arbetsgivaren betalar samma lön och erbjuder samma socialförsäkringsvillkor som för den arbetskraft som redan finns i riket, säger migrationsministern.

Kallar till möte
Senare under fredagen kunde man kanske ana liten förändring i Billströms ståndpunkt.

-Vi tar det här på stort allvar, det är oroande uppgifter, säger migrationsministern.

Han har bett tjänstemän från Migrationsverket att komma till departementet och berätta vad de vet om problemen.

-Och jag har för avsikt att kalla till mig arbetsmarknadens parter för att höra hur de ser på den här situationen, säger han vidare.

Arbetstillstånd säljs
Även på andra sätt missbrukar oseriösa företag de nya reglerna för friare arbetskraftsinvandring.

Ett exempel är att arbetstillstånd säljs utan att något arbete erbjuds. Det kan kosta 30.000 kronor eller mer att få ett arbetstillstånd, pengar som går rakt ned i fickan på dessa företagare utan att den som betalar får något arbete, skriver Dagens Nyheter.

Skulle skala och hacka
Ett exempel är ett gatuköksföretag i Stockholm som under tre månader i somras skickade hela tio ansökningar om arbetstillstånd. Företaget har idag bara tre anställda. Enligt ansökningarna skulle alla tio ”skala och hacka grönsaker”, skriver tidningen.

Ingemo Melin Olsson, vid gränspolisen i Stockholm, anser att lagen bjuder in till utnyttjande. Hon befarar att arbetskraftsinvandringen är nästa stora traffickingbransch.

”Grunden är bra”
Enligt migrationsminister Tobias Billström är regeringens ståndpunkt klar.

-Regeringens inställning är att invandring av arbetskraft behövs och att Migrationsverket ska handlägga ansökningarna, säger han.

-Skenanställningar ska bekämpas, men behovet av arbetskraft kommer att växa. Systemets grund är bra, säger Billström.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Källa: SVT, Dagens Nyheter, TT

http://svt.se/2.22620/1.2225725/billstrom_arbetskraftsinvandring_ar_bra&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29

Lämna ett svar