انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Asylsökande som skottar snö‏

Det har visat sig att flera av mina klienter jobbar som snöskottare på taken i Stockholm. Alla jobbar utan arbetstillstånd. Därför förutsätter jag att de inte ens är registrerade som anställda av sina arbetsgivare

 

Därför finns en påtaglig risk för att arbetsgivaren struntar i säkerhetsbestämmelserna för de asylsökande anställda. Om en anställd som jobbar utan arbetstillstånd skadas i sitt arbete som snöskottare, är risken stor för att ersättning inte utgår genom försäkringar.
 
Privata, kommunala och statliga fastighetsägare brukar låta andra företag utföra snöskottningen. Många av dessa arbetsgivare tjänar stora pengar på att anlita asylsökande som inte har rätt att finnas i Sverige och betala extremt dåliga löner.
Ni asylsökande som jobbar med snöskttning har förmodligen märkt detta för länge sedan. Ni har förmodlingen även märkt att ni inte fått arbete för att arbetsgivaren är så snäll att han vill ha er som snöskottare. Detta är alltså ett olagligt beteende som er arbetsgivare riskerar fängelsestraff för.
 
Därför vill jag att alla intresserade läser igenom följande information från Arbetsmiljöverket om vilka regler som gäller avseende säkerhet när man jobbar med att skotta snö från tak. Ni som har detta jobb bör ta upp det med er arbetsgivare. Om dessa regler inte följs riskerar arbetsgivaren böter och åtal för arbetsmiljöbrott. Om arbetsgivaren inte lyssnar kan ni ringa och tipsa Arbetsmiljöverket anonymt om hur arbetsvillkoren på er arbetsplats är. Ni behöver ju inte vara där när Arbetsmiljöverket genmför en inspektion.

Telefonnumret är: 08-730 90 00

Länken till Arbetsmiljöverkets informatin om säkerhetsregler vid snöskottning finns här: http://www.av.se/Aktuellt/artiklar/snoskottning.aspx
 

Thabo 'Muso
Kyrkbacken 27
169 62 SOLNA

Mobil: 0732-301 032
Fax: 08-734 90 90

 

Lämna ett svar