انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Asylsökande ska kunna ta jobb direkt

Asylsökande som kommer till Sverige ska kunna börja söka jobb från dag ett innan de fått uppehållstillstånd, för att snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden.

– Skillnaden blir ju att alla asylsökande från första dagen får ett arbetstillstånd. Och den som får uppehållstillstånd senare har då en kortare startsträcka eftersom man har haft en möjlighet att påbörja integrationen i Sverige. Och det är den viktiga vinsten med detta, säger migrationsminister Tobias Billström.

Redan i dag kan en asylsökande ansöka om arbetstillstånd den första dagen om Migrationsverket bedömer att asylprövningen kommer att ta längre än fyra månader.

Men i takt med att handläggningstiderna förkortats till i genomsnitt just fyra månader så är den tidsgränsen inte längre nödvändig, enligt regeringen. Från första augusti kommer därför alla asylsökande  automatiskt få arbetstillstånd direkt.

Vilka jobb ser du då att de asylsökande ska kunna söka från dag ett då?

— Ja, det beror ju på vad man har för förkunskaper och kvalifikationer och så vidare. Men det finns ju allt möjligt, allt ifrån verkstadsföretag till städfirmor till frågor som handlar om både service och tjänstesektorn i stort.

Och från oppositionshåll välkomnas regeländringen.

Bodil Ceballos är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.

– Det här är någonting som vi har drivit under lång tid att det ska vara möjligt att arbeta redan på en gång när man kommer. Sedan är det inte så att det är så himla lätt att få ett jobb från dag ett, och många kommer förmodligen först kunna få jobb i verksamheter som deras landsmän har, så därför är det ännu mer anledning att man kombinerar det här arbetet med möjligheten att studera svenska.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3771270

Lämna ett svar