انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Asylsökande irakier kan slippa avvisning

Europadomstolen för mänskliga rättigheter skriver i ett brev till regeringen att alla tvångsavvisade irakier som begär så kallad inhibition, alltså att avvisningen ställs in, ska få stanna i landet.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, förklarar varför Europadomstolen nu går ut med den här uppmaningen till flera regeringar:

– Europadomstolen vill gå igenom ett fall ordentligt för att testa om det är möjligt att skicka tillbaka någon till åtminstone vissa områden i Irak utan att riskera den personens mänskliga rättigheter. De har inte några nya fall av det slaget, och det är därför de rekommenderar regeringarna att när någon begär inhibition så ska de få det, säger han.

Flera EU-länder har fått samma brev från Europadomstolen för mänskliga rättigheter. I Holland så valde man att stoppa avvisningarna till Irak direkt, men Sverige har inte fattat något sådant beslut.

I brevet så står det att alla irakier som överklagar sina avvisningsbeslut kommer att få så kallad inhibition. Det betyder att avvisningen stoppas tills vidare i väntan på dom i Europadomstolen.

Men få verkar känna till den här möjligheten. I Sverige är det bara sju irakier hittills som har fått sin avvisning inställd. Det beror på att de själva har kontaktat Europadomstolen som beslutat om inhibering. Då har Migrationsverket följt den uppmaningen från Europadomstolen och ställt in avvisningen.

Sören Clerton, chef för gränskontrollenheten på Rikspolisstyrelsen, säger att avvisningarna till Irak från Sverige fortsätter tills vidare. Det i väntan på om Migrationsverket kommer att fatta något generellt beslut om Irak.

– Från polisens sida avvaktar vi ju vad Migrationsverket säger egentligen, för vi verkställer ju bara de utvisningar som vi får från Migrationsverket, och vi har inte i dagsläget fått några signaler om att vi ska upphöra med avvisningar till Irak, säger han.

Lämna ett svar