Wikileaks grundare, australiern Julian Assange, får inte något uppehållstillstånd i Sverige.

Det bekräftar Migrationsverket för Aftonbladet.
Assange har sökt om uppehålls- och arbetstillstånd för att på det sättet kunna få ett utgivarskap för Wikileaks webbsida i Sverige.
En av förutsättningarna för att kunna få ett utgivarskap är att personen har uppehållstillstånd.
Sekretess kring motiven
Gunilla Wikström, beslutsfattare vid Migrationsverket, säger ingenting om varför Julian Assange nekas uppehålls- och arbetstillstånd.
-Tyvärr kan jag inte gå in på grunderna och det av sekretesskäl, säger Wikström.
Därmed förblir också frågan obesvarad om det kan ha med hans vandel, till exempel att han är misstänkt för våldtäkt, att göra.
-Jag kan tyvärr inte gå in på grunderna.
Gunilla Wikström vill inte heller uttala sig om huruvida Migrationsverket har hämtat information och synpunkter från andra myndigheter eller annan instans eller om beslutet grundas enbart utifrån Assanges ansökan.
-Ja, det är ju i huvudsak på de dokument som den sökande lämnar in. Det kan ju vara så ibland, beroende på vilken grund man söker på, att man bifogar dokument från en annan part.
Har Migrationsverket frågat Säpo om råd?
-Jag kan inte gå in på detaljerna, svarar Gunilla Wikström.
Våldtäktsutredning pågår
Sedan snart en och en halv månad pågår förundersökningen mot Assange för misstänkt våldtäkt. Den leds av överåklagare Marianne Ny i Göteborg.
Senast hon via Åklagarmyndighetens hemsida hade något att meddela var den 29 september, då hon skrev att endast ett antal mindre utredningsåtgärder återstod, men att det då inte gick att säga når ett beslut kunde fattas.
TT