انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Ännu ingen lösning om vård för papperslösa

Tre och ett halvt år efter att regeringen lovade att se över reglerna för vården för de papperslösa så ligger frågan olöst på regeringens bord. Nu börjar tålamodet tryta bland de organisationer som driver ett upprop, och kräver bättre vård för människor som befinner sig utan tillstånd i landet.

– Frågan är viktig för många människor, den kan i vissa fall vara helt livsavgörande. Jag tycker att det är en skandal, säger Thomas Flodin som jobbar på Sveriges Läkarförbund.

Efter en flera år lång dragkamp mellan allianspartierna, tillsatte regeringen förra året en utredning om vården för de papperslösa.

Men när utredningen kom i våras, och föreslog att de papperslösa bör få subventionerad sjukvård som alla andra i samhället, då underkändes de ekonomiska beräkningarna av moderata migrationsministern Tobias Billström. Sedan dess har ingenting hänt i frågan och utredningen har ännu inte skickats ut på remiss.

Enligt socialminister Göran Hägglund är det Moderaterna som bromsar.

– Ja, det gör de ju, det är det ju ingen tvekan om. De har en annan uppfattning i ett par delar här, och det här bör vi lösa ut oss emellan. Men det är klart, hade Moderaterna sagt ja så hade det här förslaget varit ute på remiss, det är inget konstigt med det.

Du säger att den här frågan måste lösas ut på ett eller annat sätt, vad betyder det rent konkret?

– Det betyder att alla fyra partier måste komma överens om remitteringen, och där är vi ännu inte.

Men Tobias Billström bollar tillbaka frågan om de papperslösa till Göran Hägglund och socialdepartementet.

– Det är ingen som hindrar någon i dagsläget, utan det är så enkelt att när socialdepartementet är färdigt med sitt arbete så kommer den här produkten förhoppningsvis att gå ut på remiss.

Och varken Billströms eller Hägglunds departement kan ge besked om någon har arbetat med nya ekonomiska beräkningar.

Sedan i november pågår ett upprop som omkring 50 organisationer och fackförbund står bakom. Thomas Flodin från Sveriges Läkarförbund som själv var expert i regeringens utredning, är förvånad hur det hela har skötts från ministrarna.

– Jag är mycket förvånad, jag hade faktiskt ett större förtroende för regeringen att hantera den här frågan.

Socialministern och kristdemokraten Göran Hägglund kan i dag inte ge besked om när utredningen kommer att skickas ut på remiss.

– Det vågar jag i dag inte ha någon uppfattning om.

Tror du att det är det här året?

– Det vågar jag i dag inte ha någon uppfattning om.

###

10 000 till 30 000 
papperslösa i Sverige

I Sverige finns mellan 10 000 och 30 000 personer som brukar benämnas som papperslösa. Det kan vara någon som fått avslag på asylsansökan eller en person som aldrig sökt tillstånd i landet.

De som är över 18 år i den här gruppen har bara rätt till det som ungefär motsvarar akutvård.

Landstingen har också rätt att debitera patienten vad vården kostar. Ett besök på vårdcentralen kan kosta patienten mellan 1 000 och 20 000 kronor, en förlossning cirka 30 000 kronor.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4876365


Lämna ett svar