انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Akut läge för ensamma unga flyktingar

Antalet ensamkommande flyktingbarn ökar i Sverige samtidigt som majoriteten av kommunerna vägrar ta emot dem. Idag sitter 250 barn och ungdomar fast på tillfälliga boenden i väntan på att någon kommun ska välja att ta emot dem. Sjuttonåriga Hassan har flytt ensam från Irak och har varit på ett transitboende länge nog för att ha kunnat lära sig lite svenska

– En månad och 26 dagar. Vad ska jag göra? säger Hassan, som egentligen heter något annat.

Han är en av dem som sitter och väntar på ett permanent hem. Enligt Migrationsverket är det bara en tredjedel av Sveriges kommuner som tar emot ensamkommande barn och ungdomar. Boden är en av de kommuner som tidigare har sagt nej till att ta emot dem.

– Vi hade väl lite svårt med möjligheter att göra det då vid det här tillfället, men vi har analyserat det här noga nu och vi kommer att pröva det här i augusti, säger Olle Lindström som är kommunalråd i Boden.

De kommuner som inte tar emot de unga flyktingarna säger att de inte har tillräckligt med kompetens eller resurser i form av exempelvis bostäder eller fosterfamiljer. Kommunerna kan till en början även behöva extra insatser i form av tolkar, språklärare eller psykologer. Men enligt Kjell Berggren, som är verksamhetsansvarig på ett transitboende i Stockholm, ser deras behov inte mycket annorlunda ut jämfört med svenska ungdomar som behöver skola, omsorg och hälsovård.

– Det är som att ta emot svenska ungdomar. Det finns kompetens vill man så fixar man det här. Det är inget snack om det. Vill man så kan man.

I väntan på att fler kommuner ska ta emot de unga flyktingarna blir de fyra transitboendena i Malmö, Mölndal, Sigtuna och Solna överfulla och resurserna där utarmas.

I Malmö beskrivs situationen som desperat, barnen och ungdomarna far illa. Vissa av dem skär sig eller försöker ta sitt liv. Rädda Barnen och barnombudsmannen har upprepade gånger uppmanat Sveriges kommuner att ta emot de ensamkommande unga flyktingarna, som i år väntas öka till 1 800 personer.

http://www.sr.se/cgi-bin/international/artikel.asp?Artikel=3018030 

  Reportrar: Hanna MI Jakobson SR International, Niklas Jälén SR Norrbotten

Lämna ett svar