Diplomatiskt stöd vid deportationer?
Nu i veckan har Afghanistan öppnat sin första ambassad i Stockholm, men det är osäkert om de hundratals afghanska asylsökande som hotas av tvångsutvisning kan räkna med mer diplomatisk stöd.
Den afghanska regeringen måste respektera Sveriges beslut i migrationsfrågor och den följer dessutom policyn att afghanska flyktningar ska kunna återvända till sitt hemland, säger Afghanistans vice utrikesminister Ershad Ahmadi:
– För den afghanska regeringen är det svårt att be Sverige att inte deportera asylsökande. Det är vår policy att alla afghaner som lämnat Afghanistan ska kunna återvända och bo i sitt eget land, sa Afghanistans vice utrikesminister Ershad Ahmadi i samband med invigningen av landets första ambassad i Stockholm nu i veckan
Flyktingsgruppernas riksråd, FARR, har tidigare riktat kritik mot migrationsverket eftersom man anser att många flyktningar utvisas på felaktiga grunder. Just nu löper hundratals asylsökande från Afghanistan risk att tvångsutvisas från Sverige. Enligt migrationsverkets statistik har ungefär 30 procent av de afghanska asylsökande fått avslag medan runt 3.000 personer har beviljats asyl i fjol.
Med Afghanistans första ambassad i Stockholm hoppas man på en fördjupning av de diplomatiska förbindelser mellan de två länderna. Fyra diplomater kommer att finnas på plats för att representera landet och bistå afghanska medborgare i Sverige. På frågan om vad ambassaden tänker göra för att hjälpa afghaner som hotas av tvångsutvisning säger ambassadören Hameed Haami:
– Jag lovar att vi gör vårt bästa. Vi gör allt vad vi kan.
Det finns förhoppningar om att den nya ambassaden kommer att förbättra samarbetet även vad det gäller svenskt bistånd. Afghanistan kommer att bli Sveriges största mottagare av bilateralt bistånd med 800 miljoner kronor om året under en tioårsperiod. Samarbetet med civila organisationer på plats dominerar, inte ens hälften av det bilateralta biståndet går direkt till den afghanska regeringen. Kan då den nya ambassaden i Stockholm påverka denna omfördelning av biståndspengar? Frank Belfrage är kabinettssekreterare på Utrikesdepartmentet:
– Självklart måste man samarbeta med den afghanska regering. Det är utgångspunkten för all biståndsverksamhet. Vi har alltid haft greppet med att båda arbeta med regeringen och sen arbeta med olika direkta kanaler i det civila samhället.
Shakila Edizada
Shakila.Edizada@sverigesradio.se
Hansjörg Kissel
Hansjorg.Kissel@sverigesradio.se
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5826525