انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Afghanistan vädjar: Sluta skicka tillbaka flyktingar

”Säkra områden har blivit osäkra igen”

 

Afghanistans migrationsminister vädjar till Sverige att tillfälligt stoppa alla tvångsutvisningar till landet på grund av säkerhetsläget, men svenska myndigheter säger att de inte har tagit del av informationen.

– Vi har i ett brev vädjat till andra länder att stoppa alla utvisningarna tillfälligt, tills vi sitter och diskuterar avtalets innehåll på nytt, säger Seid Hossein Alami Balkhi, migrationsminister i Afghanistan.

Seid Hossein Alami Balkhi, migrationsminister i Afghanistan säger att en ny överenskommelse måste ta hänsyn till det förändrade säkerhetsläget.

– Nu är talibanerna på frammarsch och säkra områden har blivit osäkra igen. Det är flera provinser som är för farliga att skicka flyktingar till, säger han.

Seid Hossein Alami Balkhi säger att staten har tappat kontroll över flera områden som tidigare har ansetts vara säkra. Bland annat har väpnade motståndsgrupper ökat sina attacker sedan NATO-insatsen minskat och det är stora geografiska skillnader i säkerhetsläget, visar en ny rapport från EU:s asylbyrå.

Men Sverige skickar ändå tillbaka personer som har fått avslag på sin asylansökan. Om det är för farligt i regionen som personen ursprungligen har flytt ifrån så skickas de till en annan del av landet. För enligt Migrationsverkets rättsliga ställningstagande från år 2014 så är internflykt inom Afghanistan rimligt för vuxna män, och par och familjer som innehåller en vuxen man.

En liknande överenskommelse finns mellan Afghanistan och Norge, säger Seid Hossein Alami Balkhi.

– Vi har sett att flera länder, till exempel Norge, vägrar att följa vad vi har kommit överens, bland annat utvisades nyligen kvinnor och barn från Norge som vi inte tog emot och skickade tillbaka, säger han.

Den svenska organisationen Flyktinggruppernas Riksråd erfar att även ett deportationsflyg från Sverige har fått vända i Afghanistan, och att en begäran från Sverige om att få tillstånd att landa i Kabul med ett tjugotal utvisade personer har avslagits.

Den svenska ambassaden i Kabul har inte ännu mottagit brevet, uppger justitiedepartementet och därför kan man inte än ta ställning till hur Sverige ska hantera frågan.

Kavoos Akhtari
kavoos.akhtari@sverigesradio.se

Isabelle Swahn
isabelle.swahn@sverigesradio.se

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=6102296

Lämna ett svar