انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Afghanistan ställs ut som mötenas land

När Afghanistan nämns är det ofta i samband med ord som krig eller terror. Men på Etnografiska muséet i Stockholm vill man sätta landet i ett annat sammanhang. Genom den kringresande utställningen Afghanistan – i världens visar de upp landets kulturarv, som har inspirerats av kulturer från öst till väst.

 

Den elfte november inviger utrikesministern Carl Bildt utställningen och dagen innan det gästades muséet av Afghanistans vice kulturminister, Omar Sultan.

– Vi behöver via den andra sidan av Afghanistan, att Afghanistan inte bara är de saker som man  hör, utan att Afghanistan har ett kulturarv. Det tillhör inte bara oss, utan hela mänskligheten, hela världen, säger Omar Sultan.

På sätt och vis har han rätt. Genom den legendariska sidenvägen som gick igenom Afghanistan, möttes människor från öst till väst. Därför kan Etnografiska muséet ställa ut indiskt inpisrerade elfenbensskulpturer, guldkronor från centralasiens nomader och skålar influerade av dåtiden Mesopotamien. Forskningschefen Eva Myrdal pekar på en vas med män som plockar dadlar. Den är gjorde några år före kristus och kommer från Egypten.

– Här har vi många exempel på kontakt med omvärlden. Det är väldigt, väldigt fint hantverk och charmigt måleri, vilket pekar västerut och pekar de del som är nordöstra Afrika.

Utställningen som har lånats ut av Afghanistans nationalmuseum i Kabul har tidigare visats i USA, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna. Omar Sultan säger att de reser runt med skatterna för att påminna världen, och allra mest afghanerna själva, vad de en gång var. Han säger att dom under kriget har förlorat sin identitet.

– 30 års krigande är svårt att förstå. Att man har varit i krig i 30 år och inte sett något annat än krig. Men vi måste hitta ett sätt att få dem att känna att de är afghaner och att de tillhör det afghanska samhället. Om vi inte gör det, hur länge ska vi behöva vara i krig?

De drygt 200 objekten som ställs ut är en del av den samling av 23 000 skatter som afghanska kulturarbetare och politiker satte livet till att skydda efter att Sovjetunionen ockuperat landet 1978. De låste in dem i valv, som bara kunde låsas upp av de sju nycklar som delats ut till olika personer. Men utöver de undangömda fynden har en stor del av landets kulturarv förstörts de senaste decennierna. Och Omar Sultan säger att den kultur som skapas i dag, skiljer sig från den som gjordes förr.

– Kulturen har skadats, och vi måste hitta en medecin som kan läka den, säger han.

Johanna Rudbäck

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=4794936

Lämna ett svar