انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Afghanistan splittrar rödgröna

Om oppositionen vinner valet i höst är det oklart hur det kommer att bli med de svenska soldaterna i Afghanistan. För de rödgröna kommer med största sannolikhet inte komma överens om en gemensam linje i Afghanistanfrågan före valet

Vänsterpartiets Lars Ohly (1:52

Lars Ohly. Foto: Johan Engman/Scanpix. Lars Ohly ser inga enkla lösningar.

Det sa vänsterledaren Lars Ohly i dag.

– Vi tror att den frågan skulle kräva väldigt mycket av oss för att vi skulle lyckas hantera den i dagsläget.

– Men jag utesluter inte att vi skulle kunna komma överens innan valet men det kräver att något avgörande sker så därför är mitt grundtips att vi väntar att lösa den frågan till efter att vi vunnit valet.

Tidigare har de rödgröna partierna haft ingående diskussioner om Afghanistanfrågan i en speciell arbetsgrupp som hanterar utrikesfrågorna, och frågan har också varit uppe mellan partiledarna, men just nu är det uppehåll i de diskussionerna enligt Lars Ohly.

Vänsterpartiet vill att Sverige ska ta tillbaka sina soldater från Afghanistan. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill utreda frågan 2011 för att därefter fatta beslut om hur Sverige ska göra

– I andra frågor kan vi tycka olika men ser ändå möjligheter att lösa dem på ett enkelt sätt. Men här finns än så länge inga enkla lösningar.

Om de rödgröna vinner valet får ni ta tag i den här frågan direkt, bland annat när det handlar om huruvida det ska vara ett nytt mandat när det gäller Afghanistanstyrkan. Hur ska ni hantera en sådan fråga?

– Då blir det en tidspress som kanske underlättar om vi ska komma överrens. Det kanske är det som behövs. Så då får vi hantera den under starkare press.

Lars Ohly gav också besked om andra besvärliga frågor för de tre rödgröna partierna.

Inom migrationsområdet har partierna olika syn på till exempel vilka villkor som ska gälla för personer som finns i Sverige utan tillstånd, så kallade papperslösa.

Undantag i turordningsreglerna för företag med upp till tio anställda är en annan ännu olöst fråga inom de rödgröna, liksom vinstdrivande företag inom vården och synen på religiösa friskolor.

– Jag tolererar inte att barn utsätts för religiös påverkan i eller i anslutning till undervisning. Det tror jag är en väldigt viktig princip och jag hoppas att vi ska kunna komma överrens om det.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3673738

Lämna ett svar