انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Afghanistan och invandring heta debattämnen

Partiledarna i den nya riksdagen med åtta partier, möttes idag i en partiledardebatt. Den kom att präglas av Sverigedemokraterna och dess ledare Jimmie Åkesson som var med för första gången. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin angrep Sverigedemokraterna.

– Att ett parti med rötter i rasismen har tagit plats i Sveriges riksdag, det är en förlust för demokratin och ett misslyckande för svensk politik i dag, sade Mona Sahlin i riksdagen.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson svarade:

– Hon påstår att mitt parti har rasistiska rötter, men det är inte mitt parti som har tagit initiativ till rasbiologisk forskning eller till tvångssterilisering av människor, utan det är ditt parti, Mona Sahlin, sade han.

Vänsteledaren Lars Ohly angrep miljöpartiet och socialdemokraterna för att dom brutit den rödgröna överenskommelsen som kom innan valet om den svenska Afghanistanstyrkan.

Vänsterpartiet står fast vid den tidigare rödgröna överenskommelsen och tänker lägga den som en motion imorgon när regeringen lägger sin proposition:

– Min fråga till Mona Sahlin är: På vilken punkt är det här en ny strategi, på vilken punkt innebär detta ett brott med det misslyckade kriget?, undrade Lars Ohly.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin svarade att hon tycker att det är viktigt med en bred överenskommelse om Afghanistan:

– Sammantaget är det en ny gemensam strategi som ska möjliggöra avslut på det militära och ett långsiktigt ansvar. Jag tycker att det här blev en bra överenskommelse och jag står för den, sade hon.

I dagens debatt var det premiär för Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i riksdagens talarstol. I ett replikskifte med statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserade han invandringen:

– Invandringen har aldrig varit så stor som under regeringen Reinfeldt. Hur ska man kunna bryta utanförskapet och försvara arbetslinjen, samtidigt som man fortsätter att importera arbetslöshet?

Moderatledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt svarade med att invandring behövs och att en positiv förändring är att asylsökande fått större möjlighet att jobba:

– Jag tycker att vi ska vara ödmjuka och säga att det är svårt att få jobb om man har arbetsförbud. Så har det sett ut. Nu kan man jobba under asylprocessen. Vi behöver detta. Vi behöver mer av arbete och vi behöver mer av arbetsutbud, sade statsministern.

En annan fråga i debatten var hur regeringen ska få igenom sin politik i riksdagen när den inte har stöd av en majoritet av ledamöterna. Socialdemokraternas Mona Sahlin frågade statminister Fredrik Reinfeldt hur han tänker hantera den frågan:

– Det kan väl inte vara så att din strategi är att säga till mig att jag måste vara med och ta ansvar för Sverige? Att ta ansvar för att 40 000 ska utförsäkras, nej. Ta ansvar för arbetslösheten är så hög, nej. Så då kvarstår frågan: Hur ser din parlamentariska strategi ut?

Fredrik Reinfeldt svarade med att hänvisa till tidigare socialdemokratiska minoritetsregeringar:

– Det har många gånger varit så att det varit osäkerhet i oppositionen som gjort det möjligt att regera i minoritet, sen får vi naturligtvis se hur det är möjligt utifrån budgetordning och breda överenskommelser, och på det sättet har jag redogjort för vår strategi, säger Fredrik Reinfeldt.

Lämna ett svar