انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Afghanistan: Kriget mot kvinnorna tilltar

I Afghanistan fortsätter eftergifterna till fundamentalisterna och det är kvinnorna som blir särskilt lidande. För åtta år sedan föll talibanregimen och med den en rad tyranniska påbud, såsom utegångsförbud för kvinnor som inte var iklädda det heltäckande plagget burka. Flickor tilläts inte gå i skolan och kvinnor förbjöds att yrkesarbeta. Hemmen förvandlades till fängelser för miljoner

Men talibanernas terror är på väg att återvända. Hundratals flickskolor har förstörts och lärare mördats. Unga flickor har attackerats med syra på väg till skolan. Trots internationella protester dryftas nu den nya lag som slår fast att Afghanistans shiitiska kvinnor, som utgör omkring 15 procent av landets befolkning, skall ha samlag med sin make när han önskar. Lagstadgade inomäktenskapliga våldtäkter var knappast den utveckling som omvärlden hoppades på 2001.

Den amerikanske vicepresidenten Joe Biden påpekar att USA:s närvaro i Afghanistan inte handlar om att upprätthålla de mänskliga rättigheterna, utan om att besegra talibanerna och terrornätverket al-Qaida. Självklart är det förkastligt att regeringen överväger lagen, sade Biden i veckan, men menade att USA upprörs lika mycket över förtryck i till exempel Kina.
Biden har rätt i att förändringen bör komma inifrån, men missar att kvinnornas öde är direkt kopplat till Afghanistans öde. Därför är det viktigt att hjälporganisationer med kvinnofokus verkligen får del av pengarna och att de inte bara går till militära operationer.

USA:s särskilda sändebud Richard Holbrooke säger sig vara ”djupt missnöjd” med USA:s och dess allierades bristfälliga kunskaper om talibanerna, som hamnat i skymundan när underrättelseinsatserna fokuserats på Irak. 90 procent av den kunskap som USA faktiskt besitter om Afghanistan kommer enligt Holbrooke från hjälporganisationer i landet. Genom ökat stöd till dessa slår västvärlden två flugor i en smäll: kampen för bestående förändring på jämställdhetsområdet intensifieras, och information om vad som sker i landet kan fortsätta att strömma ut bortom Afghanistans gränser. Det främjar både den civila och den militära kampen mot fundamentalism.

Lämna ett svar