انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Även papperslösa ska få gå i skolan

Regeringen har tillsatt en utredning som syftar till att ge också papperslösa barn i Sverige rätt att gå i skolan. Ansvarige ministern Jan Björklund räknar med att förslaget blir lag så småningom

Utbildningsminister Jan Björklund i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix..

– Det handlar om kanske några hundratal, något tusental barn som finns i Sverige men i dag inte har rätt att gå i skolan. Vi menar ju att alla barn i världen, oavsett var man bor och oavsett vad föräldrarna har gjort för rätt eller fel, har rätt att få skolundervisning, säger Jan Björklund (FP).

Regeringen har tillsatt en utredning om rätt till skolgång för papperslösa barn. Det är barn till föräldrar som kommit hit olagligt och inte alls sökt uppehållstillstånd.

De här barnen lever i ett slags tomrum utan utbildning och kompisar. Men de ska slippa lida för att deras föräldrar inte har uppehållstillstånd, det är tanken. Ingen vet hur många barnen är.

Regeringen har redan tidigare sagt att gömda barn ska få gå i skolan. Det är barn till föräldrar som fått avslag på uppehållstillstånd men gömt sig. Nu utökas den här rätten till papperslösa också. Därmed får alla barn i Sverige oavsett situation laglig rätt gå i skolan.

Skolans och socialnämndens ska inte behöva underrätta polisen om barnen. Och det ska också gälla friskolor. Utredningen ska vara klar 2010. Det är bara ett utredningsförslag men Björklund har stöd av de andra regeringspartierna och är säker på att det blir ett lagförslag.

– Det handlar om att mera konkret formulera lagstiftningen.

Kan du ge ett löfte till de familjer med papperslösa barn som hör det här att deras barn ska få gå i skolan?

– Ja, det kommer att komma en sådan lagstiftning om den här regeringen sitter kvar efter valet och bestämmer. Men nu återstår att ta fram en lagstiftning och sedan få den genom riksdagen och få den på plats och min bedömning är att den skulle kunna beslutas av riksdagen under 2010.

Planerna välkomnas av Christina Heilborn, som är jurist på Förenta nationernas barnfond, Unicef.

– Vi är jätteglada och välkomnar det här beslutet. Det är något vi har framfört krav på tidigare också, att man måste se över situationen för alla barn som vistas i Sverige – rätten till utbildning som är väldigt viktig, att alla barn ska få gå i skolan, säger Christina Heilborn.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3035108

Lämna ett svar