انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

17-årig asylsökande nekas vinterjacka

Migrationsverket vill inte ge en 17-årig pojke från Somalia bidrag för att köpa en vinterjacka. Fallet har nu gått hela vägen till Kammarrätten.

 

Domarklubba på lagbok. Foto: Jessica Gow/Scanopix Domarklubba på lagbok. Foto: Jessica Gow/Scanopix

 

_ Jag kan förstå att det framstår som småaktigt när det är fråga om en vinterjacka när det är kallt ute. Men det också vara viktigt för oss att vi får vägledning hur de här biståndsreglerna kring lagstiftningen ska tolkas, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket.

En 17-årig pojke från Somalia som sökte asyl i Sverige ville i oktober ha ett särskilt bidrag från Migrationsverket för att ha råd att köpa en vinterjacka.

Men Migrationsverket sade nej.

Asylsökande får 71 kronor om dagen för sitt uppehåll, och det ska räcka även till vinterkläder, menar verket.

Ett ombud för pojken överklagade då till Förvaltningsrätten som sade ja delvis med motiveringen att tonårspojkar växer fort och behöver nya kläder ofta. Migrationsverket överklagade då i sin tur till nästa instans, Kammarrätten.

Johan Rahm på Migrationsverket menar att Förvaltningsrättens dom inte ger tillräcklig vägledning för verkets arbete.

— Det finns ju olika förvaltningsrätter och det händer att de dömer olika i olika mål. Och det är viktigt att vi får klarhet i hur lagstiftningen ska tolkas, säger han.,

Vore det inte bra att vara lite mänsklig att ge honom en femhundralapp och så var det bra med den saken?

— Jag kan förstå det, och jag har den djupaste sympati för att det är den spontana reaktionen på det här. Men ibland måste vi få vägledning från den högsta distansen, i det här fallet Migrationsöverdomstolen, för att få veta hur vi ska tolka lagstiftningen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4277224

Lämna ett svar