انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

16-åriga Nasrat utvisades till Italien – bor på gatan

Migrationsverket: ”Förhållandena i Italien bra”

Den afghanska flyktingpojken Ali, som Ekot har berättat om tidigare, är inte ensam om att hotas av utvisning till Italien och flera barn har redan skickats tillbaka dit.

Hittills i år har över 100 barn fått beskedet att de ska tillbaka till just Italien, som var deras första anhalt i Europa.

För en vecka sedan transporterades 16-åriga Nasrat Shadab till Rom. Där överlämnade Migrationsverkets personal honom till polisen på flygplatsen.

– De sa att polisen i Italien skulle hjälpa mig att hitta någonstans att bo, säger Nasrat Shadab.

Han kommer från Afghanistan men överlämnades till Italien eftersom det var det första landet inom EU som han kom till. Personalen från Migrationsverket sa alltså att han skulle få hjälp av polisen, men Nasrat Shadab hittade aldrig något boende för barn.

– Jag vet inte var boendet ligger. De köpte bara biljett och sade åt mig att jag måste åka dit, berättar han.

Han kom till tågstationen men visste sedan inte hur han skulle komma vidare. I stället har han bott på gatan och på ett vandrarhem som vänner i Sverige har gett honom lite pengar till

Hittills i år har 102 ensamkommande flyktingbarn i Sverige fått beskedet att de ska överlämnas till Italien, precis som Nasrat Shadab och precis som Ali, som Ekot berättat om tidigare.

Båda pojkarna har behandlats på psykiatriska kliniker efter beskedet. Och det är många fler än dem som säger att de har farit illa i Italien. Sedan Ekot började uppmärksamma den här frågan har flera privatpersoner hört av sig med uppgifter om barn som far illa.

Danmark och Finland har därför tills vidare stoppat alla utvisningar av minderåriga till Italien. Men det gäller alltså inte Sverige. Hittills i år har 16 ensamkommande flyktingbarn överlämnats till Italien. Dubbelt så många gömmer sig för att slippa avvisning.

Mikael Ribbenvik, som är rättschef Migrationsverket, säger ändå att förhållandena i Italien är tillräckligt bra för att Sverige ska fortsätta att skicka barn dit.

– Ja, Italien har ett sämre mottagningssystem än Sverige, men det finns faciliteter för ensamkommande barn och de har en fungerande prövning, säger han.

Ändå är det ju många barn som berättar att de har blivit misshandlade av italiensk polis och som har råkat illa ut i Italien på senare tid?

– Jag tror säkert att många av de uppgifterna stämmer. Samtidigt är Italien en rättsstat. Det finns polis, åklagare och domare. Det finns en lagstiftning. Och det är ju inte Sveriges eller Migrationsverkets ansvar att ta över rättsskipningen i Italien.

Samtidigt i Italien försöker Nasrat Shadab hålla modet uppe. Men otryggheten, språket och hemlösheten gör livet svårt.

– Det är jättesvårt och jag kan inte prata engelska eller italienska. Och jag har ingen bra plats att sova på, berättar han.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5262378

Lämna ett svar