انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

تظاهرات

اعتصاب غذایی پناهجویان افغان در بودین سویدن

Afghanska asylsökande hungerstrejker i Boden

پناهجویان افغان در شهر بودین سویدن دست به تظاهرات و اعتصابات غذایی زده اند. وضعیت جسمی سه پناهجو بسیار وخیم  شده که توسط امبولانس به شفاخانه انتقال یافتند . روزنامه های محلی در مورد پناهجویان افغان مطالبی نشر کرده که آنرا در اینجا نقل میکنیم 

تفصیل گزارش رابه زبان فارسی دری در اینجا بخوانید


 

 

Tre afghaner förda till sjukhus

BODEN.
UPPDATERAD
Tre av de hungerstrejkande afghanerna i Boden fick föras akut i ambulans till sjukhus på måndag eftermiddag.
Nu kräver kommunalrådet Torbjörn Lidberg att Migrationsverket agerar.
– Jag tycker att situationen är bedrövlig, säger han till NSD.

Hungerstrejken: ”Deportationen måste stoppas”
Hungerstrejken i Boden inleddes vid 09-tiden i torsdags förra veckan. I söndags anslöt ytterligare två män och nu är det totalt nio personer som hungerstrejkar.
Några av de hungerstrejkande har varit utan mat, vatten eller mediciner i snart sex dygn.
Vid 16-tiden på måndag blev läget akut för en av de hungerstrejkande afghanerna. Mannen förlorade medvetandet, föll ihop och var inte kontaktbar. Ambulans tillkallades och mannen fick föras till Sunderby sjukhus.
– Det som jag var rädd för skulle hända, händer nu, säger Ahmad Aklil Khalil, säger Ahmad Aklil Khalid, även kallad Zaki och talesperson för de hungerstrejkande afghanerna.
”Döda kroppar”
– När de började hungerstrejken sa de att det här är starten och att det skulle sluta med döda kroppar. Det här är på Migrationsverkets axlar. Idag är det han, i morgon nästa.
– Jag hoppas att Migrationsverket och regeringen i Sverige inser att det här är allvarligt, säger Ahmad Aklil Khalil till NSD.
Senare på måndag kväll hade ytterligare två afghaner – en man i 60-årsåldern, en man i 35-årsåldern – förlorat medvetandet på grund av uttorkning. Båda fick föras akut i ambulans till sjukhus.
Landstingets pressjour uppgav senare att männen betraktades som lindrigt skadade och skulle få lämna Sunderby sjukhus på måndagskvällen.
”Bedrövlig”
Samtidigt har Bodens kommunalråd Torbjörn Lidberg (S) engagerat sig i de afghanska familjerna.
Till NSD säger Lidberg att han nu kräver att Migrationsverket åtminstone låter afghanerna få komma in i värmen i några timmar.
– Jag tycker att situationen är bedrövlig, säger Torbjörn Lidberg.
Fem afghanska män inledde hungerstrejken i torsdags klockan nio. Enligt plakaten dör männen hellre här än åker tillbaka till hemlandet.
I lördags hölls också en demonstration i centrala Boden till stöd för de hungerstrejkande och de afghanska familjerna som har fått besked om att de inte får stanna.
Omkring ett 100-tal deltog, även tillresande från andra delar av länet och Skellefteå.

NSD återkommer med mer information!

 

 ”Vi vill leva, vi vill stanna!”

BODEN.
Hungerstrejken i Boden är inne på sitt tredje dygn.
Habibullah Ahmady är en av männen och börjar att må sämre. Han kontrollerades av en läkare.
En demonstration hölls idag till stöd för de hungerstrejkande och de afghanska familjerna som har fått besked om att de inte får stanna.
Fem afghanska män inledde hungerstrejken på torsdag klockan nio. På fredagn anslöt ytterligare två.
I dag på förmiddagen tillkallade Barbro Hällgren Andreasson, Röda korset, en läkare.
– Det finns en läkare inom den afghanska asylgruppen, men jag vill ha de officiellt. När man inte äter eller dricker händer det saker i kroppen och vi märkte att två av dem har börjat må sämre, säger hon.
De hungerstrejkande sover vid Migrationsverkets entré och har fått filtar och täcken av IOGT-NTO.
– Vår förhoppning är att de ska få ett positivt besked eller i vart fall att deportationen av familjerna ska stoppas och att Migrationsverket omprövar deras fall, säger Ahmad Aklil Khalil, även kallad Zaki, och talesperson.
Svår situation
Han berättar att Migrationsverkets representant under fredagen ville att gruppen skulle lämna en gemensam ansökningshandling med de ny fakta om den förvärrade situationen i Afghanistan.
– Vi kommer att göra det, men hungerstrejken fortsätter. Vi efterfrågar en mänsklig och rättvis behandling från Migrationsverket, säger Zaki och påpekar att de asylsökande redan tidigare individuellt skickat in handlingar om den allt svårare situationen för civilbefolkningen i hemlandet.
– De flesta har ändå fått negativt besked.
Demonstrationen i centrala Boden på lördagen samlade inte bara afghaner i Boden, utan det kom familjer från Kiruna, Haparanda och även från Skellefteå. Arrangör var Afghanska föreningen i Boden.
Är desperata
Zia Haydari, ordförande, säger att föreningen stöttar sina landsmän som befinner sig i en svår personlig situation.
– De flydde från terror och hot. Afghanist
an är fortfarande inte ett tryggt land. Det som händer där är svårt, men det som händer här är också svårt. Vi kan inte göra något åt det som händer i Afghanistan, men vi kan försöka att göra något åt det som händer här.
– Människor blir desperata. De vill påverka Migrationsverket och känner att de blivit orättvist behandlade. De har kommit fram till ett tungt beslut, att de hellre dör här än där, säger Zia Haydari och påpekar att det krävs ett politiskt beslut för att stoppa avvisningarna tillbaka till Afghanistan.
Ingen yttrandefrihet
Zaki beskrev situation i sitt hemland med avsaknaden av yttrandefrihet och rättigheter för kvinnor.
– Afghaner har inte yttrandefrihet på flera sätt. En korrumperad regering hotar människor som uttalar sig i radio och teve. Media stoppades från att komma in i parlamentet. Kvinnor har inga rättigheter. Många kvinnor får inte utbilda sig. De stoppas av mannen. De äldre låter inte kvinnor och män gifta sig med vem de vill, säger Zaki och påpekar att det inte har något att göra med deras religion.
Han ser det istället som att regeringen misslyckats införa dessa fri- och rättigheter i samhället.
”Lyssna och se”
Marjam Salihi har bott i Sverige i sju år. Hennas pappa och bror har redan skickats tillbaka. Hon sa till bodensarna:
– Jag vill att ni ska förstå att alla inte har det lika bra som ni. Jag vill att ni bryr er, att ni lyssnar, för det handlar om människors liv. Jag vill att ni ser på barnen och de äldre.
– De här männen hungerstrejkar för sina barn. Jag vill att ni, för en minut, försöker känna hur det känns att vara afghan. Vi gör det här för att vi verkligen behöver hjälp. Jag vill att ni förstår att unga, gamla och barn kom hit med hopp om en framtid. Vi vill inte bara stanna här för att det är skoj.
I Holmsund är det också enligt tv4s textteve sex personer från Afghanistan och Iran som hungerstrejkar.
Av Lena Tegström lena.tegstrom@nsd.se 0921-13623
Publicerad 20 april 2013 14:37
Uppdaterad 21 april 2013 08:55

Av Lena Tegström lena.tegstrom@nsd.se 0921-13623

Lämna ett svar