Regeringens utredning om bestämmelsen ”synnerligen ömmande omständigheter” är klar. Kartläggningen visar att Migrationsverket i vissa ärendetyper varit något mer generösa än vad bestämmelsen ger utrymme för.
Regeringskansliets kartläggning av utlänningslagens bestämmelse om ”synnerligen ömmande omständigheter” har nu publicerats.
— Det här har varit en viktig fråga i den migrationspolitiska debatten och det är bra att det nu har gjorts en översyn. Den kommer att ha stor betydelse för det fortsatta politiska samtalet inom vårt område, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.
Formuleringen ”synnerligen ömmande omständigheter ” introducerades i 2006 års utlänningslag och anger när en asylsökande kan beviljas uppehållstillstånd även om det inte föreligger något skyddsbehov gentemot hemlandet. Den ersatte till viss del bestämmelsen om ”humanitära skäl” från 1997.
Migrationsverkets prövning
Kartläggningen visar att Migrationsverket i huvudsak följer bestämmelsen och dess förarbeten i sina bedömningar, men att verket i ett antal typer av ärenden varit mer generösa än vad lagen och Migrationsöverdomstolens praxis anger.
När barn i familjer beviljats uppehållstillstånd på grund av barnets anpassning till Sverige har verket ofta räknat med även illegal vistelsetid i större utsträckning än vad Migrationsöverdomstolens praxis ger utrymme för.
Migrationsverket har också i ett antal ärenden beviljat uppehållstillstånd på grund av en persons ohälsa när det varit oklart om det finns vård i hemlandet eller när vården bedöms som bristfällig. Enligt Migrationsöverdomstolens praxis ska uppehållstillstånd endast beviljas om det står klart att det inte finns någon vård i hemlandet.
När det gäller prövningen av barn har ohälsa legat till grund för uppehållstillstånd även när ohälsan varit av mindre allvarlig karaktär.
I utredningen konstateras också att Migrationsverkets prövning i vissa delar inte varit helt enhetlig.
Länk till rapporten på regeringskansliets hemsida