AFGHANISTAN Carl Bildts argument för militära insatser i Afghanistan är tvivelaktiga, skriver pierre schori, och hävdar att de pengar som läggs på militära insatser skulle göra mer för det afghanska folket om de istället satsades på civil återuppbyggnad.
sitt försvar av Sveriges militära deltagande i Afghanistankriget (SvD 20/7) hän- visar Carl Bildt till kampen mot opiumhandeln och terrorismen. Han pekar vidare på vikten av att sätta de politiska och civila insatserna i centrum och att omvärldens strategi utformas med tydlig förankring i den legitimitet som bara FN har.
Detta låter rimligt men verkligheten visar att Carl Bildt söker vinna stöd med tvivelaktiga argument. I syfte att vinna lokalbefolkningens stöd i det talibanstarka södra Afghanistan har till exempel USA beslutat att låta årets väldiga opiumskörd kring Kandahar ha sin gång. Terrorargumentet är lika svagt. Talibanerna har inte agerat utanför Afghanistan och Pakistan. Terrorn i Europa har sitt ursprung i al-Qaida, som enligt CIA knappt finns kvar i Afghanistan men väl i Pakistan, Somalia, Kenya och europeiska storstäder.
Den FN-solidaritet genom Nato-deltagande i Afghanistan som Bildt talar om gränsar till falsk marknadsföring. Det finns numera inte en enda svensk beväpnad soldat i FN-ledda operationer. Nato/Isaf-insatsen finns inte på FN:s lista över FN-operationer, och i Afghanistan bär alla svenska soldater Nato:s emblem, inte FN:s blå fana. Men Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann drar sig ändå inte för att angripa Mona Sahlin med tal om den FN-ledda insatsen i Afghanistan (Newsmill 19 januari).
Tidigare talade regeringen om att man ville stödja de afghanska kvinnorna. Vid vårens stora givarkonferens i London fanns inga kvinnor i den afghanska delegationen. Detta misstag skulle inte upprepas. Frågan bör ställas till Carl Bildt om han medverkade till att de afghanska kvinnorna fick säte och stämma vid givarkonferensen i Kabul?
Försvarsminister Sten Tolgfors anför dessutom att vi krigar mot talibanerna för att säkra svenska affärsintressen. När Tysklands förre president sade samma sak om tyska intressen uppstod en våldsam debatt som ledde till hans avgång.
Vad gäller de viktiga civila insatserna har Bildt otur. Dagen efter hans artikel meddelas att Turkiet ska ta över det svenska biståndet i hela västra halvan av Sveriges ansvarsområde i norra Afghanistan. De civila behoven är omättliga, säger svenske översten Gustaf Fahl som leder den svensk-finska styrkan men svenska biståndsprojekt har lyst med sin frånvaro i Sar-e Pul-provinsen enligt SvD:s reporter på plats. I den bättre lottade grannprovinsen Balkh klagade guvernören bittert över uteblivet svenskt bistånd.
Sanningen är att Sverige har valt att satsa mångfalt mera på militära insatser än på bistånd och politik, och nu skär man alltså ned de egna biståndsinsatserna och överlämnar dessa till andra.
Japan upphörde i våras med sitt militära bistånd och satsar nu helt på civila insatser, och alltfler länder sätter ett slutdatum för sin militära närvaro. Om detta skriver Bildt att olika artificiella tidtabeller kan skapa fler problem än de löser. Säger han detta till Obama som upprepat sin beslutsamhet att börja dra tillbaka sina soldater nästa sommar? Eller till sina kolleger i Holland och Kanada med flera som redan planerar sitt uttåg?
Sverige är inte ensam om sin felsatsning. Danska Politiken skriver att USA, Danmark, Tyskland och Storbritannien tillsammans lagt ner motsvarande 2450 miljarder svenska kronor på vapen och soldater i Afghanistan – nio gånger mer än hela världen betalat för landets återuppbyggnad. Och för varje euro som EU satsar på den civila uppbyggnaden satsas fem euros på militära operationer enligt SAK.
Vi som förordar ett svenskt militärt uttåg menar inte att Sverige ska sluta hjälpa Afghanistan, som Bildt insinuerar.
Vi vill tvärtom frigöra de begränsade svenska resurserna från det militära oket och göra en civil kraftsamling till stöd för SAK och andra som i åratal har verkat i landet.
För de cirka 500 svenska soldater som riskerar liv och lem i Afghanistan skulle man kunna få 25000 välutbildade lärare eller stödja 720000 elever enligt Svenska Afghanistankommitténs (SAK) beräkningar.
SAK vet, kommittén har verkat i landet över 30 år och har byggt upp förtroende och respekt och ett unikt och omfattande nätverk av skolor. SAK svarar för hela Balkhprovinsens sjukvård.
Fortsatt militärt deltagande under NATO-flagg äventyrar inte bara Sveriges och SAK:s goda anseende som biståndsgivare utan också vår militära allansfrihet och vår traditionella uppställning för FN:s fredsbevarande roll.
PIERRE SCHORI
F d FN-ambassadör och chef för FN:s fredsbevarande operation i Elfenbenskusten. Pierre Schori har nyligen utgivit Vägen ut ur Afghanistan på Leopard förlag.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/strack-vapen-satsa-pa-civilt-stod_5036955.svd
Vägen ut ur Afghanistan av Pierre Schori – 9789173432849 – Bokia.se
För USA – i tiden