Regeringen presenterade i dag den överenskommelse man gjort med S och MP om den svenska Afghanistanstyrkan. Ekot rapporterade direkt från presskonferensen.
Sahlin: Viktigt att det handlar om gemensamt åtagande
Som Ekot tidigare rapporterat vill man föra Sveriges närvaro i Afghanistan från en stridande roll till att bli mer stödjande.
Det var en av huvudpunkterna vid regeringens gemensamma pressträff med Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP).
– Överenskommelsen är tänkt att täcka hela mandatperioden och innehåller nio punkter uppdelade i tre delar, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.
Senast 2014 ska Sveriges insats ha övergått till den mer stödjande funktionen.
Redan 2012 ska en minskning av den svenska truppen kunna inledas. 2014 ska den vara avslutad.
Reinfeldt betonade dock att läget på marken måste ha en avgörande roll för insatsen.
– Vi ska också enas i mer långsiktig avsiktsförklaring. Afghanistan ska bära sin egen säkerhet, men vi ska ha en mer långsiktig plan vad gäller bistånd och annat, sade Reinfeldt.
På den punkten ser Reinfeldt ett längre åtagande än till 2014.
– Vår överenskommelse speglas i den proposition som regeringen lämnar på torsdag, sade Reinfeldt.
– Det behövs en ny inriktning för den svenska insatsen i Afghanistan, sade Mona Sahlin vid pressträffen.
Hon talade bland annat om övergången från stridande till stödjande insatser och vikten av utbildning och bistånd.
– Där tänker inte Sverige svika, sade Mona Sahlin.
– Jag känner en väldig tacksamhet över att regeringen har flyttat sina positioner. Det är bra att man möjliggjort en överenskommelse som den vi har i dag, sa Sahlin också.
– Det här är inte i första hand en kompromiss utan en ny strategi, sa Mona Sahlin också och beklagade att Vänsterpartiet valt att inte vara med.
– Miljöpartiet har hela tiden ställt sig bakom insatsen i Afghanistan. Jag är mycket nöjd med den här överenskommelsen, den ligger väl i linje med vad MP har begärt, sa språkröret Peter Eriksson.
– Vi tycker att frågor om krig och fred lämpar sig illa för hoppande majoriteter i riksdagen.
Det bistånd man kommit överens om ska bland annat fokusera på infrastruktur och arbete mot korruption, enligt Peter Eriksson.
Exakt hur många svenskar som kommer att finnas i den svenska truppen är ännu inte klart.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4145929
Vänsterpartiet hoppade av samtalen i morse
Lars Ohly säger att V valde att lämna samtalen med regeringen eftersom uppgörelsen inte innehåller något absolut slutdatum för de svenska trupperna.
Bildt, Sahlin och Eriksson i Studio Ett
Vad fick partierna att komma överens? Är det ett svek mot väljarna? Diskussion och analys i Studio Ett. Medverkande: Carl Bildt (M), utrikesminister, Mona Sahlin (S) partiordförande, Peter Eriksson, språkrör Miljöpartiet mfl.
Senast 2014 ska de svenska styrkorna i Afghanistan ha övergått från att vara stridande till stödjande. Så lyder den överenskommelse som regeringen har träffat med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vad betyder det? Vad fick partierna att komma överens? Är det ett svek mot väljarna? Diskussion och analys i Studio Ett. Medverkande: Carl Bildt (M), utrikesminister, Mona Sahlin(S) partiordförande och Peter Eriksson(MP), språkrör Miljöpartiet. Studio Ett. 2010-11-01. Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Direkt länk till ljudet Poddradio Öppna i spelaren
kommelsen om de svenska styrkorna i AfghanistanClaes Arvidsson, SvD och Jonas Thunberg, Flamman om överenskommelsen om styrkor (6:10)
Senast 2014 ska de svenska styrkorna i Afghanistan ha övergått från att vara stridande till stödjande. Så lyder den överenskommelse som regeringen har träffat med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vad betyder det? Vad fick partierna att komma överens? Är det ett svek mot väljarna? Diskussion och analys i Studio Ett. Hör Claes Arvidsson, ledarskribent Svenska Dagbladet och Jonas Thunberg, utrikesredaktör Flamman. Studio Ett. 2010-11-01. Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Direkt länk till ljudet Poddradio Öppna i spelaren