Från den 1 juli nästa år ska personer från till exempel Somalia kunna komma till Sverige och återförenas med sina släktingar här, även om det inte finns dokument som visar släktskap. Överenskommelsen välkomnas av flera organisationer.
Det är regeringen och Miljöpartiet som har kommit överens om de nya reglerna, som välkomnas av Abdulqadir Sheriif, som är ansvarig för flyktingfrågor vid Somaliska riksförbundet i Sverige.
– Det var ett glädjebesked och en positiv överenskommelse för att möjliggöra för somaliska familjer som är splittrade att återförenas i Sverige.
Sedan mars förra året har anhöriginvandringen från Somalia nästintill varit obefintlig. Anledningen är att Migrationsverket då började kräva pass som identifiering för att man skulle beviljas uppehållstillstånd. Men de somaliska passen var inte godkända i Sverige.
Men nu är alltså regeringen och Miljöpartiet överens om att familjer utan pappersdokumentation ska kunna återförenas i Sverige ändå.
DNA-test, men även andra metoder ska kunna användas.
850 miljoner kronor satsas i budgeten för nästa år på detta, men alla detaljer är inte klara och senast under våren ska ett förslag läggas i riksdagen. En ny lag ska börja gälla från 1 juli, säger migrationsminister Tobias Billström (M).
– Exakt hur det här ska gå till kommer vi att komma tillbaka till. I budgeten tar vi bara ställning till slutdatumet och de ekonomiska medel som anslås.
Röda korset och andra organisationer som är i daglig kontakt med berörda familjer ser positivt på den nya lagen.
Frida Johansson Metso, ordförande för Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd, FARR, tror att den nya lagen kommer att hjälpa många. Men hon påpekar att nära familjeband som till exempel adoption och äktenskap inte går att styrka med DNA, och väntar därför med spänning på hur lagen ska utformas.
– Vi har sagt att DNA är en riktig och möjlig väg att gå i Sverige. Vi är glada att man har valt att lyssna på det. Men vi måste också komma ihåg att det finns en hel del barn i just Somalia som har blivit föräldralösa och adopterats av andra familjer. Deras situation är inte löst med DNA. Det ska bli spännande att se hur man har tänkt sig att det ska gå till praktiskt, för det spelar förstås väldigt stor roll, säger Frida Johansson Metso, ordförande för Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd
.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4702078