انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

M vill att försörjningskrav ska gälla fler

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill nu se över omfattningen av det så kallade försörjningskravet på invandrare som vill ta hit sina anhöriga. För två år sedan införde Sverige, efter hårda diskussioner inom regeringen, försörjningskravet som innebar att den som vill ta hit sin familj först måste ha ordnat både jobb och bostad.

Men lagen har inneburit för många undantag, enligt Billström.

– Ja, det är en på tok för liten grupp som i dag omfattas av det i förhållande till den stora mängden människor som kommer som anhöriginvandrare i dag till Sverige. Och försörjningskravet borde därför genomlysas, menar Tobias Billström.

Det var våren 2010 som Sverige införde det så kallade försörjningskravet. Kravet innebär att den som fått uppehållstillstånd måste kunna visa upp att han eller hon har både jobb och ett boende innan en maka eller make kan få komma hit som anhöriginvandrare.

Men de allra flesta kom ändå att undantas från försörjningskravet. När regelverket diskuterades var det många organisationer som protesterade mot att familjer skulle komma att splittras. Moderaterna fick böja sig för Folkpartiet och Kristdemokraterna som inte accepterade att försörjningskravet skulle gälla barnfamiljer. Undantag gjordes också för bland annat flyktingar enligt Genèvekonventionen och ensamkommande barn.

Sedan i april 2010 är det lite drygt 1 000 personer som kravet i praktiken har berört. Och migrationsminister Tobias Billström anser att man nu måste diskutera om det ändå ska gälla en del barnfamiljer.

– Helt klart är det så att det är ett alldeles för litet antal människor som omfattas av försörjningskravet som det ser ut, och det gör det ganska meningslöst.

Argumentet när försörjningskravet infördes 2010 var att det skulle främja integrationen och motivera berörda invandrare att hitta ett jobb. Nu betonar Billström att det kommer många asylsökande till Sverige.

– Jag vill också understryka att läget har ju också förändrats under det sista året, eftersom vi kan se att Migrationsverkets prognoser när det gäller antalet asylsökande har ökat. Från detta kan vi också dra slutsatsen att antalet anhöriga som kommer att komma senare också kommer att öka. Det är alltså med andra ord hög tid att initiera de här diskussionerna på nytt, säger Tobias Billström.

Har du gjort det?

– Vi kommer att göra det.

Ekot har sökt Folkpartiets, Kristdemokraternas och Centerpartiets partiledare som dock har avböjt att ge en kommentar.

Karin Runblom

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5366218

Lämna ett svar