Samtidigt som det är jättebrist på platser där ensamkommande flyktingbarn kan bo säger de flesta kommunerna nej till att ta emot barn
”Svårt att förstå argument som bygger på ekonomi”, säger migrationsministern
› Personalen har blivit som en familj, berättar Mohammad.
Idag behövs det akut 200 nya platser, enligt Migrationsverket. Samtidigt tar nästan 200 kommuner inte emot några barn. Migrationsminister Tobias Billström tycker att det är dags för kommunerna att ta sitt ansvar.
Lomma är en av de kommuner som faktiskt skrev ett avtal om att ta emot flera flyktingbarn, men till slut blev det bara ett.
– Det visade sig sedan när vi annonserade här i olika sammanhang att det fanns inte det stora intresset att ta emot, och därför landade det på ett, säger Thomas Håkansson, moderat kommunalråd i Lomma, där man alltså bara hittade en lämplig familj till att ta emot ett barn.
Men Migrationsverket och migrationsministern Billström tycker att de flesta barn som kommer inte behöver bo i familjehem.
– Många andra kommuner använder sig av gruppboenden istället för familjehem. Det vill säga man anställer några kloka vuxna som kan hjälpa barnen, som får bo tillsammans, städa, laga mat precis som vilka andra ungdomar som helst. Om vi bara har 90 kommuner av 290 som tecknar avtal fungerar inte systemet.
Natacha López
natacha.lopez@sr.se
http://www.sr.se/sida/Artikel.aspx?ProgramId=1646&artikel=2943239