انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Frankrike vill skärpa asylsökandes villkor

Efter att Frankrike blivit det land i Europa som tar emot flest asylsökande överväger nu den franska regeringen att införa transitzoner där människor kan hållas kvar utan att deras skyddsbehov prövas.

 

Alice Petrén, Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent (1:47)Frankrike vill skärpa villkoren för asylsökande. Just nu arbetar den franska regeringen på ett lagförslag, efter att Frankrike har blivit det land i Europa som tar emot flest asylsökande. Reporter: Alice Petrén. …

Frankrike tog förra året emot ungefär 48 000 asylansökningar och placerar sig därmed i täten i världen jämte USA och Canada.

Det har fått den franska regeringen att överväga att införa transitzoner, så kallade no-right zones, där människor hålls kvar utan att deras skyddsbehov prövas. Detta framgår i ett utkast till lagförslag.

Men i praktiken finns redan flera hinder för att söka asyl. Kurder, afghaner och andra som kommer till Calais har fram till nyligen inte kunnat begära asyl på plats, utan blivit tillsagda att resa en lång sträcka för att komma till rätt franskt myndighetskontor.

Situationen har lättat något sedan FN:s flyktingkommissariat UNHCR etablerade en representant i Calais, säger talesperson i Paris, William Spindler.

– Faktumet att myndigheterna tar emot ansökningar i Calais är viktigt, säger han.

Men bristen på juridiska ombud och tolkhjälp är andra problem. FN-organet klarar inte att ordna tolkar till de behövande och lokala myndigheter vill hantera allt på franska.

– Nästan ingen pratar franska så språket är ett problem, säger William Spindler.

I förhör med FN:s tortyrkommitté erkände ansvarig person från det franska inrikesministeriet att över 20 procent av de asylsökande som fått avslag inte hinner överklaga innan de avvisas.

UNHCR bistår regeringar och kritiserar inte. Men möjligheten att söka asyl är en rättighet och därför är transitzoner inget som skulle välkomnas.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Lämna ett svar