انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

FN kritiserar Sveriges avvisning av irakier

Sverige får hård kritik av FN:s flyktingkommissariat UNHCR för avvisningen av ett 30-tal irakier i går. Enligt UNHCR finns fem områden i Irak, bland dem huvudstaden Bagdad, dit man inte bör skicka asylsökande.

Per Uno Johansson vid GränspolisenPer Uno Johansson vid Gränspolisen (2:00)
Sverige får hård kritik av FN:s flyktingkommissariat UNHCR för avvisningen av ett 30-tal irakier i går. Enligt UNHCR finns fem områden i Irak, bland dem huvudstaden Bagdad, dit man inte bör skicka asylsökande. Intervjuade: Per Uno Johansson, Gränspolisen, Hanne Mathisen, talesperson UNHCR Norden. Reporter: Ivan Garcia/Ekot. 2010-06-10.
Lägg till i spelkö Öppna i spelaren

– Vi menar att dessa områden fortfarande präglas av våldsamheter, ett osäkert läge, brott mot mänskliga rättigheter, brist på lag och ordning. Så personer från dessa fem områden bör få nationellt skydd. Av det följer att de då heller inte bör skickas tillbaka med tvång, säger Hanne Mathisen, talesperson för UNHCR i Norden.

I går var det dags igen. 56 avvisade irakier, 28 från Sverige och 28 från fyra andra länder, togs ombord på ett plan i Halmstad och skickades till Irak.

Polisen bekräftar för Ekot att några av dem skickas till Bagdad, vilket FN:s flyktingkommissariat altså kritiserar.

Migrationsverket säger att det inte räcker med att det råder ett spänt läge på de fem platserna. De asylsökande ska också personligen känna sig hotade.

Men det håller inte UNHCR med om.

– Säkerhetssituationen, mänskorättssituationen, bristen på lag och ordning är sådan att ett återsändande kan betyda hot mot deras liv och hälsa, säger Hanne Mathisen.

Den svenska polisen har 13 000 namn på en lista över personer som ska tvångsavvisas. Av dem har cirka 4 300 kommit i år. Hur många som är irakier vet inte polisen exakt.

Att polisen från flera länder samordnar avvisningen av irakiska flyktingar är inget nytt, säger Per Uno Johansson vid Gränspolisen.

– Det är vanligt förekommande – inte bara till Irak utan även andra länder.

Vilka är fördelarna?

– Det är ju att vi kan utnyttja en plan till flera länder.

Det blir billigare helt enkelt?

– Ja, säger Per Uno Johansson.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=3774039

Lämna ett svar