انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Avvisningar till Italien ifrågasätts

Av ERIK MAGNUSSON
Publicerad 18 april 2009 1.30 | Uppdaterad 17 april 2009 19.46

Sverige avvisar regelmässigt ensamma flyktingbarn till Italien och Malta – trots att EU-parlamentet stämplat mottagningsförhållandena där som oacceptabla.

 

 

 

– Avvisningarna bör stoppas, säger EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V).

Migrationsverket direktavvisar varje år hundratals asylsökande till Grekland, Italien och Malta i enlighet med Dublinförordningen – som säger att en eventuell flyktingstatus ska avgöras i ”första asylland”.

Men undermåliga förhållanden för asylsökande i Grekland har fått Migrationsverket att stoppa alla direktavvisningar dit av ensamkommande barn.

Sedan EU-parlamentet antagit en resolution om oacceptabla mottagningsförhållanden även i Cypern, Italien, Malta och Spanien sätts allt fler direktavvisningar i fråga.

Hittills i år har Migrationsverket fattat beslut om att avvisa 22 ensamkommande barn till Italien och fyra till Malta. Eva-Britt Svensson sitter med i det EU-utskott som tog fram underlaget för EU-parlamentets kritik:

– Italien är inget föredömligt asylland. Vi bryter mot FN:s flyktingkonvention när vi direktavvisar asylsökande dit. Och när det gäller barn har vi ju även FN:s barnkonvention att ta hänsyn till, säger hon.

Flera av de grupper som arbetar för att värna rättigheterna för asylsökande är kritiska till att barn avvisas till Italien och Malta.

– Vi ifrågasätter om man överhuvudtaget ska tillämpa Dublinförordningen på barn. Man kan reflektera över om det överensstämmer med FN:s barnkonvention att bolla barn mellan olika länder, säger Madeleine Seidlitz, flyktingjurist på Svenska Amnesty.

Michael Williams är sakkunnig i Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd:

– Det behöver inte vara principiellt fel att direktavvisa barn till Italien. Men Migrationsverket måste se till att de inte bara dumpas utan får ett lämpligt mottagande.

Enligt Kristina Swiech, jurist på Rädda Barnen, bör Sverige i högre grad än idag ta över ansvaret för att sköta en hel asylprocess – särskilt för barn som kan bli avvisade till tveksamma länder.

EU-kommissionen föreslog i februari att EU-länderna bör skapa ett gemensamt europeiskt asylkontor för att ge länder som Cypern, Malta och Italien experthjälp när asylströmmarna ökar. Så länge ett sådant kontor inte finns lär kraven på att Sverige bör upphöra med direktavvisningar till dessa länder bestå.

Migrationsminister Tobias Billström (M) är noga med att påpeka att det är Migrationsverket som avgör hur Sverige tillämpar Dublinförordningen. Han vill inte ”nypa Italien eller Malta i örat” för bristerna i asylhanteringen:

– Den som äger Dublinförordningen är EU-kommissionen. Det är viktigt att vi inte har 26 olika dialoger med en medlemsstat, säger han till Sydsvenskan.

Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik specialstuderar just nu förhållandena på Malta, men förlitar sig på färska utslag från Migrationsöverdomstolen och Europadomstolen när han förutsätter att asylprocessen i Italien och Malta följer alla de regler som gäller inom EU.

– Vi stoppade avvisningarna av barn till Grekland efter en vädjan från UNHCR. De har inte bett oss att ställa in verkställigheterna till andra länder.

FAKTA/113 beslut om avvisning

Migrationsverket har hittills i år fattat beslut om att avvisa 22 ensamkommande barn till Italien, jämfört med 23 fall under hela 2008. 18 av dessa Dublinfall har gällt somaliska barn, 3 afghanska. Verket har tagit fyra liknande beslut för Malta, jämfört med tolv under 2008. Alla fyra fallen har rört somaliska barn

http://sydsvenskan.se/sverige/article426951/Avvisningar-till-Italien-ifragasatts.html

Lämna ett svar