Fortsatta terrordåd, allt starkare motståndare, fallande opinionssiffror och grälande anhängare. Afghanistan väcker bara mer och mer huvudbry för USA:s president Barack Obama
Ännu en tung smäll kom på onsdagen, då Afghanistans biträdande underrättelsechef Abdullah Laghmani sprängdes ihjäl efter att ha lämnat en moské i hemprovinsen Laghman.
Ytterligare ett 20-tal personer dödades och fler än 50 skadades.
Hårdare motstånd
Mordet är det senaste exemplet på hur talibanerna blivit alltmer framgångsrika i sin kamp mot regeringsstyrkorna, USA och dess allierade. Flera högt uppsatta USA-befäl vittnar i tidningen The Washington Post om hur de överraskats av motståndarnas förnyade styrka och kunnande.
De dagar då framryckande talibaner kunde mejas ner i stort antal är förbi. I stället slår motståndarna till i mindre styrkor, med bättre vapen och mer modern taktik.
-Det finns tillfällen då en fiende klarar sig bra och verkar bättre utbildad och slåss hårdare. Det främsta tecknet vi ser just nu är att de tror att de vinner. Det skapar också en positiv inställning och ökad villighet att offra sig, sade en försvarstjänsteman till tidningen.
Opinion mot kriget
För Obama håller Afghanistan på att utvecklas till den black om foten som Irak kom att bli för företrädaren George W Bush. Visserligen uppgår den amerikanska dödssiffran ”bara” till drygt 800 i Afghanistan sedan 2001, i jämförelse med de över 4 000 som stupat i Irak sedan 2003, men det är en siffra som ökar i allt raskare takt.
Opinionssiffrorna har också nått ett nytt bottenläge: Enligt en undersökning som presenterades av tv-kanalen CNN i tisdags är 57 procent av amerikanerna nu motståndare till kriget. Och 40 procent tror att det inte kan vinnas.
Obama tvingas nu ägna en hel del av sin pågående semester åt att gå igenom general Stanley McChrystals senaste pessimistiska lägesrapport från i måndags.
Möte i Paris
Läget förbättras inte av att huvudkontrahenterna i det afghanska presidentvalet för några veckor sedan fortsätter att gräla.
Företrädare för 26 länder och organisationer träffades i Paris på onsdagen för att diskutera hur omvärlden ska behandla alla anklagelser om valfusk och på bästa sätt stödja vem som än går segrande ur kampen. Det ansträngda och känsliga läget märks i hur oerhört försiktigt alla uttrycker sig, åtminstone offentligt.
Samtidigt finns också positiva bud från Afghanistan: Enligt nya FN-siffror har opiumodlingen i landet faktiskt minskat med 22 procent sedan i fjol.
Å andra sidan beräknas Afghanistan ändå producera nästan 40 procent mer opium per år än vad världen totalt konsumerar.
TT
Presidentkampen i Afghanistan |
Både den sittande presidenten Hamid Karzai och huvudutmanaren, förre utrikesministern Abdullah Abdullah, har redan förklarat sig som segrare i det afghanska presidentvalet den 20 augusti.
Abdullah anklagar myndigheterna för utbrett valfusk till Karzais fördel.
På onsdagen hade drygt 60 procent av rösterna räknats. Då stod Karzai på 47,3 procent mot 32,6 för Abdullah. Om ingen kandidat får mer än 50 procent väntar en andra valomgång senare i höst. (TT-AFP)
http://svt.se/2.22584/1.1675822/afghansk_huvudvark_tynger_obama&from=rss