Läget i Afghanistan var den dominerande frågan när EU och USA i går höll utrikespolitiskt möte i Washington. De närmaste dagarna ska förhandlingar med Afghanistans regering inledas och det krävs att USA och EU samarbetar nära i förhandlingarna, sa utrikesminister Carl Bildt efter mötet
– Det gemensamma budskapet som vi har är att nu ska vi inleda en intensiv dialog med den nya afghanska regeringen, om ett reformprogram som vi är beredda att stödja med intensifierade insatser. De konsultationerna kommer att börja de allra närmaste dagarna och det koordinerar vi mycket noga mellan EU, USA och självfallet FN, sa Carl Bildt.
Läget i Afghanistan var det stora samtalsämnet när EU:s utrikespolitiska ledare besökte Washington.
Utrikesminister Carl Bildt hade överläggningar med bland andra vicepresident Joe Biden och med USA:s sändebud i Afghanistan Richard Holbrook.
EU vill ha mer tyngdpunkt på de civila insatserna i Afghanistan, sa Carl Bildt.
– Vi borde förstärka våra polis- och rättsstatsinsatser, vi borde göra mera när det gäller jordbruksutveckling för att bekämpa den drogproduktion som är den yttersta roten till korruption och mycket annat elände i hela regionen, bara för att ta två konkreta exempel, sa Bildt.
Nu står Obama inför ett beslut om eventuell truppförstärkning i Afghanistan – vad tycker du, behövs det fler amerikanska soldater i Afghanistan?
– Det är inte min sak att kunna göra den bedömningen. Den inriktning vi har från svensk och europeisk sida är att hjälpa till att bygga upp de afghanska säkerhetsstyrkorna. Sedan vet vi att det där tar sin tid. Man utbildar inte poliser och soldater på en vecka eller två. Och där har kanske amerikanerna enligt vår mening haft lite orealistiska föreställningar. Det tar lite längre tid. Då kan vi behöva göra insatser som är mera väsentliga under den överbryggningstid det gäller.
EU:s utrikespolitiska talesman Javier Solana var också med vid överläggningarna i Washington, och när jag frågade honom om Afghanistan sa han att han är försiktigt optimistisk.
Att Afghanistan nu får en ny regering kan innebära en nystart, men det krävs att det är en regering som bekämpar korruption och hjälper sitt eget folk, sa Javier Solana.
Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se